התנגדות לצוואה

האם אתה מרגיש שקיפחו אותך? גילית נישלו אותך בצוואה? התנגדות לצוואה עשויה להיות הפתרון. אך חשוב לזכור, מדובר במסלול רצוף אתגרים משפטיים. הליך התנגדות לצוואה הוא הליך משפטי מורכב. אשר מטרתו לבחון את תוקפה של צוואה במקרים שבהם מתעורר חשד לאי-תקינות. או לפגיעה בזכויות הצדדים המעורבים. ההליך כרוך בהיבטים משפטיים, רגשיים ופיננסיים משמעותיים.

הזכות לצוות

הזכות לצוות מעוגנת בחוק הירושה ומבטאת את חירותו של כל אדם לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. יחד עם זאת, הזכות לצוות כפופה למגבלות המבטיחות את תקינות הצוואה. המנגנונים המשפטיים, שמחייבים פרסום בקשה לצו קיום צוואה. מאפשרים לכל "מעוניין בדבר" להגיש התנגדות במקרים שבהם יש חשד לפגם בצוואה. או לתוכן שאינו משקף את רצונו האמיתי של המנוח.

הזכות לצוות לא מסתכמת בחופש לצוות רכוש. מדובר בזכות המבטאת את ההכרה באוטונומיה של האדם, תוך שמירה על עקרונות של שקיפות, שוויון והוגנות. המנגנונים הקיימים נועדו לאפשר למי שעלול להיות מושפע מקיום הצוואה להגן על זכויותיו. ולוודא שהצוואה נערכת מתוך כוונה חופשית וללא השפעה חיצונית.

עקרון כיבוד רצון המצווה בהתנגדות לצוואה

עקרון כיבוד רצון המצווה עומד בבסיס דיני הירושה והוא מנחה את בתי המשפט בבואם לבחון התנגדויות לצוואות. בית המשפט שואף לאזן בין הרצון לכבד את כוונתו האחרונה של המנוח כפי שהובעה בצוואתו. לבין הצורך להבטיח שהצוואה עומדת בדרישות חוק הירושה, תשכ"ה-1965. רק במקרים של פגמים מהותיים וברורים עשוי בית המשפט לבטל את הצוואה, במלואה או בחלקה.

עקרון זה אינו עקרון מוחלט, ובפועל בתי המשפט נוקטים בגישה זהירה. כך לדוגמה, אם הוכח שהצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, ניצול תלות. או מצבים שבהם המצווה לא היה כשיר להבין את תוכן הצוואה, בית המשפט עשוי להכריז על בטלות הצוואה. עם זאת, הנטייה הכללית היא לכבד את רצון המנוח במידה ואין הוכחה חד-משמעית לפגם.

מגבלות על עריכת צוואה

החוק שומר על חירותו של אדם לצוות את רכושו קיימות מגבלות שנועדו להבטיח שהצוואה משקפת את רצונו החופשי של המצווה. כך, לדוגמה, חוק הירושה קובע:

תנאי פורמלי: על הצוואה לעמוד בדרישות צורניות מסוימות. כגון חתימה ותאריך.

תנאי מהותי: על המצווה להיות במצב נפשי וגופני. המאפשר לו להבין את מהות מעשיו בעת עריכת הצוואה.

בנוסף. על הצוואה להיות תוצר של בחירה עצמאית וחופשית של המצווה, ללא לחצים חיצוניים או השפעות פסולות. כאשר יש חשד למעורבות מצד אחד מהנהנים או צד שלישי אחר, ניתן להגיש התנגדות המבוססת על פגמים אלו.

התמודדות בית המשפט עם פגמים בהתנגדות לצוואה

בתי המשפט מבחינים בין שני סוגים עיקריים של פגמים העשויים להוביל להתנגדות לצוואה: פגמים צורניים ופגמים מהותיים. הבחנה זו קובעת את אופן הטיפול המשפטי בהתנגדות ואת סיכויי קבלתה. בתי המשפט נדרשים לאזן בין הרצון לכבד את רצון המצווה לבין הצורך להבטיח שצוואה נערכה כדין ומשקפת את רצונו האמיתי והחופשי של המנוח.

סוגי פגמים צורניים בצוואה

פגמים צורניים מתייחסים לליקויים בדרישות הטכניות של עריכת הצוואה, אך אינם בהכרח פוגעים באמיתות רצונו של המצווה. חוק הירושה קובע דרישות צורניות שונות לסוגי הצוואות השונים. צוואה בכתב יד דורשת כתיבה בכתב ידו של המצווה מתחילתה ועד סופה, תאריך וחתימה. צוואה בעדים דורשת הצהרת המצווה בפני שני עדים, חתימת המצווה והעדים. ונוכחות בו-זמנית של העדים.

פגמים צורניים נפוצים בהתנגדות לצוואה

אחת הטעות הנפוצות בהתנגדות לצוואה היא שאין חתימה או תאריך על הצוואה. למשל, צוואה בכתב יד שלא מצוין בה תאריך, או צוואה בעדים כאשר אחד העדים לא חתם על הצוואה. פגמים נוספים כוללים בעיות בעדות או בנוכחות העדים. למשל, כאשר העדים לא נכחו בו-זמנית בעת חתימת הצוואה. או כאשר אחד העדים הוא נהנה בצוואה או קרוב משפחה של נהנה. כמו כן, אי-עמידה בדרישות הפרוצדורליות של סוג הצוואה, כמו למשל כאשר צוואה בכתב יד הודפסה בחלקה. או כאשר צוואה בפני רשות לא נרשמה כנדרש.

ריפוי פגמים צורניים

בית המשפט יכול "לרפא" פגמים צורניים מסוימים בהתאם לסעיף 25 (א) לחוק הירושה. וזאת אם הוא משתכנע כי למרות הפגם הצורני, הצוואה משקפת את רצונו האמיתי והחופשי של המצווה. במקרים של פגם צורני, נטל ההוכחה עובר למבקש קיום הצוואה. להוכיח שהצוואה אכן משקפת את רצון המצווה. מידת ההוכחה הנדרשת תלויה בחומרת הפגם. – ככל שהפגם חמור יותר, כך נדרשת רמת הוכחה גבוהה יותר.

גישת בתי המשפט לפגמים צורניים

המגמה בבתי המשפט בשנים האחרונות היא להקל בדרישות הצורניות ולאפשר קיום צוואות למרות פגמים צורניים. כל עוד ניתן להשתכנע שהצוואה משקפת את רצונו האמיתי של המצווה. גישה זו משקפת את החשיבות שמייחס המשפט הישראלי לעקרון כיבוד רצון המת. כמו כן, בתי המשפט נוטים לשקול את מידת הבנתו של המצווה לגבי דרישות החוק וניסיונו בעריכת מסמכים משפטיים.

שאלה שנשאלת רבות היא האם אפשר לבטל צוואה בגלל פגם צורני. התשובה מורכבת: בעוד שהחוק מאפשר ריפוי פגמים צורניים בהתאם לסעיף 25. בתי המשפט בוחנים כל מקרה לגופו ושוקלים את חומרת הפגם מול ראיות לאמיתות רצון המצווה.

פגמים מהותיים בצוואה

בניגוד לפגמים הצורניים, פגמים מהותיים יורדים לשורש העניין. ופוגעים בעצם תוקפה של הצוואה ובאמיתות הרצון המובע בה. פגמים מהווים את העילות ההתנגדות העיקריים לצוואה ואינם ניתנים ל"ריפוי" באמצעות סעיף 25 לחוק הירושה. זיהוי פגם מהותי מחייב בחינה מעמיקה של נסיבות עריכת הצוואה ושל מצבו האישי והמנטלי של המצווה בעת עריכתה.

היעדר כשרות משפטית

היעדר כשרות משפטית של המצווה היא טענה נפוצה בהתנגדויות לצוואה. לפי חוק הירושה, רק אדם שמלאו לו 18 שנים והוא כשיר מבחינה שכלית יכול לערוך צוואה. במקרים רבים, המתנגדים טוענים כי המצווה לא היה כשיר קוגניטיבית בעת עריכת הצוואה עקב מחלות כמו דמנציה, אלצהיימר. או מצבים נפשיים אחרים שפגעו ביכולתו להבין את מעשיו. במקרים אלה, חוות דעת של מומחים רפואיים ופסיכיאטריים עשויות להיות קריטיות.

השפעה בלתי הוגנת

השפעה בלתי הוגנת היא מצב שבו הזוכה בצוואה השפיע, בתחבולות ובמזימות, על המצווה לערוך את הצוואה לטובתו. השפעה כזו עלולה להתרחש כאשר יש יחסי תלות בין המצווה לבין הזוכה. למשל, כאשר המצווה זקוק לטיפול סיעודי או תמיכה נפשית. הוכחת השפעה בלתי הוגנת היא מורכבת, שכן היא דורשת הצגת ראיות לניצול מצבו של המצווה. ולקשר סיבתי בין ההשפעה לבין הוראות הצוואה.

כאשר בוחנים מה נחשב להשפעה בלתי הוגנת בצוואה, בתי המשפט בודקים מספר קריטריונים. האם הייתה תלות של המצווה במשפיע, האם המשפיע ניצל את חולשתו של המצווה. והאם המשפיע פעל באופן אקטיבי לשינוי הצוואה לטובתו. חשוב להבחין בין השפעה טבעית ולגיטימית לבין השפעה בלתי הוגנת שפוגעת באוטונומיה של המצווה.

זיוף, כפייה וטעות

זיוף וכפייה מהווים פגמים חמורים במיוחד. זיוף מתרחש כאשר הצוואה או חלק ממנה לא נכתבו או נחתמו על ידי המצווה. כפייה מתרחשת כאשר המצווה נאלץ לכתוב או לחתום על הצוואה תחת איום או לחץ פיזי או נפשי. במקרים של חשד לזיוף, בדיקות מומחה לכתב יד יכולות לסייע בבירור האמת. טעות או הטעיה עשויות גם הן לפסול צוואה. טעות מתרחשת כאשר המצווה אינו מודע למשמעות האמיתית של הוראות הצוואה. הטעיה מתרחשת כאשר אדם אחר מטעה במכוון את המצווה לגבי עובדות רלוונטיות לצוואה.

היפוך נטל הראיה

היפוך נטל ההוכחה בהתנגדות לצוואה הוא מנגנון משפטי חשוב שנועד להבטיח את אמיתות הצוואה. כאשר צוואה תקינה מבחינה צורנית, המתנגד לה נושא בנטל להוכיח את פסלותה. אולם, כאשר נפלו בצוואה פגמים צורניים, הנטל עובר למבקש קיום הצוואה להוכיח את אמיתותה. ואת העובדה שהיא משקפת את רצונו החופשי של המצווה. במקרה כזה, על מבקש הקיום להוכיח לא רק את אמיתות הצוואה, אלא גם את צלילות דעתו של המצווה. והעדר השפעה בלתי הוגנת, ברמת הוכחה גבוהה של מעל לכל ספק סביר.

 

לעניין זה יפים דבריה של כב' השופטת שפרה גליק בת"ע 55595-12-16. שהפנתה לדבריו של פרופסור שילה, בספרו "פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה-1965" (שם) בעמוד 232:

 "הלכה פסוקה וקבועה היא, כשלפנינו צוואה שעל פניה נתמלאו בה כל הדרישות הצורניות, חזקה שהיא תקפה, ועל הטוען לפסלותה – הראיה ואולם, אם הצוואה פגומה בפגם זה או אחר, חובת הראיה מתהפכת ועל הטוען לקיומה נטל ההוכחה שאמנם לפנינו צוואה שאין ספק באמיתותה, כולל החובה להוכיח את צלילות דעתו של המצווה, ושלא הופעלה על המצווה השפעה בלתי הוגנת, וכדומה…".

 

חשיבות הייעוץ המשפטי בהליכים

מורכבות הליך ההתנגדות לצוואה

הליך ההתנגדות לצוואה הוא מורכב ורגיש, הדורש התמודדות עם היבטים משפטיים, רגשיים וראייתיים מסובכים. משום שיש הבדל בין פגמים צורניים ומהותיים והשלכותיה המשפטיות, חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני ירושה. משום שהוא יוכל לנתח את הפגמים הנטענים, להעריך את סיכויי ההתנגדות, ולבנות אסטרטגיה משפטית מתאימה לנסיבות המקרה הספציפי.

מי שמתמודד עם השאלה כיצד להגיש התנגדות לצוואה צריך להבין שהליך זה מחייב ידע וניסיון משפטי. ההבדל בין פגם צורני לפגם מהותי בצוואה משפיע ישירות על אסטרטגיית ההתנגדות ועל סיכויי הצלחתה. עורך דין יכול להדריך אתכם לגבי המסמכים הנדרשים, המועדים להגשה, והדרך הנכונה להציג את הטענות בפני הרשם לענייני ירושה ובית המשפט.

חשיבות חוות דעת מומחים

אם הטענות הן מהותיות כמו היעדר כשרות או השפעה בלתי הוגנת, חשוב לשכור שירותי מומחים מתאימים. רופאים, פסיכיאטרים או מומחה כתב יד יכולים לספק חוות דעת מקצועיות התומכות בטענות. למשל, חוות דעת פסיכיאטרית יכולה להיות מכרעת בטענה לחוסר כשרות. בעוד שחוות דעת של מומחה לכתב יד יכולה לסייע בטענות לזיוף. עורך דין מנוסה יידע אילו מומחים לשכור ובאיזה שלב של ההליך.

סיכום – מאזן בין רצון המצווה לתקינות הצוואה

משמעות ההבחנה בין סוגי הפגמים

הבחנה בין פגמים צורניים לפגמים מהותיים היא קריטית בהליכי התנגדות לצוואה. בעוד שבית המשפט יכול "לרפא" פגמים צורניים. כל עוד ניתן להוכיח את רצונו האמיתי של המצווה, פגמים מהותיים יורדים לשורש העניין ועשויים להוביל לביטול הצוואה. בסוף הכול תלוי בטיב הראיות, בנסיבות המקרה ובשיקול דעתו של בית המשפט.

מגמות בפסיקה

המגמה בפסיקה היא לתת משקל מכריע לרצון המצווה ולאפשר קיום צוואות למרות פגמים צורניים. כל עוד ניתן להשתכנע שהן משקפות את רצונו האמיתי של המנוח. עם זאת, כאשר מוכחים פגמים מהותיים המטילים ספק בתוקף הצוואה או באמיתות הרצון המובע בה. בתי המשפט לא יהססו לבטל את הצוואה או חלקים ממנה.

המלצות למתמודדים עם הליך ההתנגדות

רק לאחר שהבנתם את ההבדלים בין סוגי הפגמים והשלכותיהם המשפטיות וכשאתם מלווים על ידי עורך דין מיומן. תוכלו לנהל את הליך ההתנגדות לצוואה באופן מושכל ואפקטיבי. חשוב מאוד שתפעלו בזמן, תאספו ראיות רלוונטיות. ותשקלו היטב את משמעויות ההליך ותוצאותיו האפשריות, תוך שמירה על זכויות כל הצדדים המעורבים.

שאלות נפוצות בנושא התנגדות לצוואה

האם אפשר לבטל צוואה בגלל פגם צורני?

כן, אך לא בכל מקרה. למרות שסעיף 25 לחוק הירושה מאפשר לבית המשפט "לרפא" פגמים צורניים.  במקרים של פגמים חמורים שמעלים ספק לגבי אמיתות הצוואה, בית המשפט עשוי לבטל את הצוואה. נטל ההוכחה במקרה זה עובר למבקש קיום הצוואה.

באילו מקרים תתקבל התנגדות לצוואה בגלל טעות או הטעיה?

התנגדות תתקבל כאשר יוכח שהמצווה ערך את הצוואה תחת טעות מהותית לגבי עובדות (למשל שהמצווה קיבל מידע שקרי על כך שאחד היורשים פגע בו.) או כשהוטעה במכוון על ידי אדם אחר באופן שהשפיע ישירות על תוכן הצוואה. נדרשות ראיות משכנעות להוכחת טעות או הטעיה.

האם חוות דעת מומחים בהתנגדות לצוואה הן הכרחיות?

במקרים רבים, חוות דעת מומחים הן קריטיות, במיוחד בטענות לחוסר כשרות משפטית. (חוות דעת פסיכיאטרית), לזיוף (חוות דעת של מומחה לכתב יד), או למצב רפואי שהשפיע על המצווה. המומחים מספקים תמיכה מקצועית לטענות שבדרך כלל קשה להוכיח בדרכים אחרות.

האם תמיד צריך עורך דין להגשת התנגדות לצוואה? 

למרות שאפשר להגיש התנגדות ללא עורך דין, אך מומלץ להיעזר בעורך דין בשל מורכבות ההליך. עורך דין מנוסה יודע איך לנסח נכון את ההתנגדות. ידע איזה ראיות יש להציג. ולייצג אותך בבית המשפט באופן שיגדיל את הסיכויים שלך לנצח.

מהו המועד האחרון להגשת התנגדות לצוואה?

התנגדות לצוואה יש להגיש תוך 14 ימים מיום פרסום ההודעה על הבקשה לצו קיום צוואה. במקרים חריגים ניתן לבקש הארכת מועד, אך הבקשה צריכה להיות מנומקת היטב ונתמכת בראיות המצדיקות את האיחור. איחור ללא הצדקה עלול להוביל לדחיית ההתנגדות על הסף.

 

ירון בן שי

לא מצאתם תשובה? אל תהססו, שלחו לנו את שאלתכם. עורך דין ירון בן-שי ישמח לענות בהקדם האפשרי.

לפניות השאירו פרטים:
עוד באותו העניין